Nye alternative sporter du aldri har hørt om

Sportsbegrepet utvides stadig, og det blir laget nye idretter. Slik har det selvsagt alltid vært, for det var jo også noen som fant på dagens idretter. Mange syntes sikkert det var rart at tjue menn skulle løpe etter en ball, mens to andre menn sto i hvert sitt bur og så på. Når vi først er inne på fotball, kan det jo nevnes at det finnes flere varianter av fotball. Gælisk fotball er et godt eksempel. Her er det hele 15 spillere på hvert lag, banen er rektangulær, og spillerne kan berøre ballen både med hendene og føttene. Denne idretten er kanskje ikke kjent i Norge, men den er en av de mest populære idrettene i Irland.

Det bringer oss over på nasjonalsporten i Irland, som er hurling. Dette er en svært gammel sport der det brukes køller av tre til å føre ballen framover. Man kan også ta ballen i hånda, men man kan bare løpe fire skritt med ballen i hånden, deretter må den slås med hurleyen eller hånda. Det er forbudt å kaste ballen. Sporten ligner på «shinty», som er en skotsk idrett.

Hvis hurley og shinty ikke frister, kan man prøve seg på Lacrosse. Denne idretten ble spilt av kanadiske indianere allerede på 1200-tallet, så den er ingen nymotens oppfinnelse. Spillerne bruker en kølle med en nettlomme i enden, der de fanger ballen. Indianerlegender forteller om Lacrosskamper som kunne ha mer enn 100 spillere i sving samtidig, banene kunne være flere mil lange, og spillet kunne vare i dagevis.

Det finnes også spennende norske idretter, for eksempel skotthyll. Skotthyll regnes som nasjonalidretten i Trøndelag, og går ut på at man skal kaste jernskiver mot treklubber. Det er litt uklart hvordan sporten oppsto, men den kan ha dukket opp med skotske ingeniører som hjalp til å jernbanen mellom Trondheim og Støren i 1860. En annen idrett man kan prøve seg på, er casting, som er en slags fluefiske på land, der utøverne skal kaste lengst mulig eller treffe ulike blinker.